Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Ολική ανατροπή για το Βατοπαίδι

Νέα τροπή λαμβάνει η υπόθεση Βατοπεδίου

Με τα  βίντεο του ΣΚΑΪ (25/09/2010)

Τα έγγραφα του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών για το Βατοπέδι:

Σελ. 1 ΕΔΩ   PDF files
Σελ. 2 ΕΔΩ   PDF files
Σελ. 3 ΕΔΩ   PDF files
Σελ. 4 ΕΔΩ   PDF files
 
Οι δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ για το ενδεχόμενο νέων αξιολογήσεων του ΣΟΕ:
Σελ. 1 ΕΔΩ   PDF files
Σελ. 1 ΕΔΩ   ΣΚΑΙ TV

Πεδίο οξείας πολιτικής αντιπαράθεσης αποτελεί εδώ και τρία χρόνια η υπόθεση του Βατοπεδίου.
Η πολύκροτη υπόθεση, έχει ακόμα πολλές προεκτάσεις, αλλά όπως όλα δείχνουν, σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση.

Η ταυτότητα του ΣΟΕ                                  Video

Μετά από δύο εξεταστικές επιτροπές της Βουλής που διερεύνησαν την υπόθεση της Μονής, την πολύχρονη έρευνα της Δικαιοσύνης αλλά και την συνεχιζόμενη έρευνα της προανακριτικής -πλέον- επιτροπής της Βουλής, μέχρι στιγμής δεν έχουν προκύψει στοιχεία που να αποδεικνύουν ζημιά του δημοσίου από τις πολύκροτες ανταλλαγές…

Αυτό προκύπτει από τα έγγραφα που έχει στην κατοχή της η Δικαιοσύνη, αλλά και η προανακριτική επιτροπή, καθώς οι αρχικές εκτιμήσεις των ανταλλαγών δεν έχουν ανατραπεί έως σήμερα .

Όλες οι εκτιμήσεις για τις ανταλλαγές έγιναν από το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών (ΣΟΕ) που για περισσότερα από 30 χρόνια πραγματοποιεί εκτιμήσεις με βάση τα διεθνή και Ευρωπαϊκά πρότυπα αλλά και από διεθνείς εκτιμητικούς οίκους.

Από την ώρα που η υπόθεση βγήκε στο προσκήνιο σε καμία από τις επανειλημμένες και διαφορετικές εκθέσεις για τα ανταλλαγέντα ακίνητα, δεν προέκυψαν ουσιαστικές διαφορές στην κοστολόγηση των ακινήτων.

 Το 2007 και μετά τις βολές εναντίον του για υπερεκτιμήσεις ή υποεκτιμήσεις των ακινήτων που αντηλλάγησαν, το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών προκειμένου να εξακριβώσει περαιτέρω την ακρίβεια και αξιοπιστία των εκτιμήσεών του ζήτησε και έλαβε:

- Λεπτομερή έγγραφη ενημέρωση από τους εμπλεκόμενους εκτιμητές

- Όρισε τριμελή επιτροπή εξωτερικού ελέγχου αποτελούμενη από τους δύο παλιότερους ορκωτούς εκτιμητές για λεπτομερή επανέλεγχο όλων των εκτιμήσεων και

- Ανέθεσε στον ανεξάρτητο εκτιμητικό οίκο διεθνούς κύρους American Appraisal  τον έλεγχο των εκτιμήσεων αυτών.
Τα συμπεράσματα όλων συνέπιπταν επιβεβαιώνοντας την ορθότητα των εκτιμήσεων του ΣΟΕ.

Ειδικά για το συγκρότημα της Λίμνης Βιστωνίδας είχε συνταχθεί εκτίμηση του οίκου Δανός και συνεργάτες της εταιρίας Richard Ellis, που είναι ίσως ο μεγαλύτερος εκτιμητικός οίκος του κόσμου και κοστολόγησε την αξία των εκτάσεων κατά 7% υψηλότερα από ό,τι το ΣΟΕ.
Δηλαδή όχι μόνο δεν προέκυψε ζημία για το δημόσιο αλλά με βάση αυτή την εκτίμηση το ελληνικό δημόσιο αντάλλαξε τις εκτάσεις της Βιστωνίδας δίνοντας μικρότερης αξίας ακίνητα.
 
Εξάλλου σε έγγραφο του ΣΟΕ προς το υπουργείο Οικονομικών και την εξεταστική επιτροπή της Βουλής συμπερασματικά αναφέρεται ότι: “είναι προφανές ότι η ζημιά του δημοσίου δεν είναι αποτέλεσμα την εκτίμησης της αγοραίας αξίας των ακινήτων που έγιναν από το ΣΟΕ.
 
Πάντως, λίγες μέρες πριν η κυβερνητική πλειοψηφία εισηγηθεί τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου καταθέτοντας στην εξεταστική – τότε- επιτροπή της Βουλής, δήλωνε άγνοια για τον αν υπήρξαν νέες αξιολογήσεις που να ανέτρεπαν τις αρχικές του ΣΟΕ.

Μέχρι στιγμής πάντως, νέα στοιχεία ως προς τις εκτιμήσεις των ανταλλαγέντων δεν έχουν περιέλθει στα χέρια της προανακριτικής επιτροπής, και μόνο την περασμένη εβδομάδα – και λίγο πριν λήξουν οι εργασίες της – η προανακριτή επιτροπή ζήτησε από 8 οίκους εκτιμητών να επαναξιολογήσουν τις αξίες των ανταλλαγέντων.

Έτσι το ΠΑΣΟΚ προχώρησε στη σύσταση προανακριτικής χωρίς εκτίμηση για τη ζημιά του δημοσίου και η ΝΔ επέλεξε να αποχωρήσει από την προανακριτική παρότι είχε στη διάθεσή της τα στοιχεία

Κωστής Χατζηδάκης για το Βατοπέδι
 
Πρέπει να σταματήσει η πολιτική εκμετάλλευση της υπόθεσης του Βατοπεδίου, τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν έχουν δείξει ροή μαύρου χρήματος, δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο βουλευτής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης.

Δεν είναι δυνατόν –πρόσθεσε- βάσει της ηθικής που επικαλείται το ΠΑΣΟΚ να στέλνονται άνθρωποι στα δικαστήρια χωρίς αποδείξεις

Πηγή: http://friendsofimmb.net/

Οι φωτογραφίες είναι από το προσωπικό μου αρχείο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άδεια αναδημοσίευσης:

Κάθε Αναδημοσίευση επιτρέπεται υπό τον όρο ότι θα γίνεται αναφορά προέλευσης του ληφθέντος περιεχομένου από τον παρόντα Ιστοτόπο με παραπομπή (link).