Κυριακή 15 Αυγούστου 2010

Όλη η Ελλάδα σήμερα τιμά τη Μεγαλόχαρη

Σύμφωνα με συναξαρικές διηγήσεις, ο Χριστός έστειλε τρεις φορές τον άγγελό του να ειδοποιήσει τη Μητέρα του για την Κοίμησή της και εκείνη, χαρούμενη που θα συναντούσε επιτέλους τον υιό της, «μετέστη προς την ζωήν».

Ο λαός τιμάει τη Θεοτόκο Μαρία περισσότερο από κάθε άλλο ιερό πρόσωπο του ορθόδοξου χριστιανισμού -εξ ου και η προσωνυμία «Παν-αγία»- την οποία επικαλείται σε κάθε δύσκολη περίσταση, με την πεποίθηση ότι, σε κάθε παράκλησή του, είναι αυτή που θα μεσιτεύσει στο Θεό σύμφωνα με την εκκλησιαστική υμνογραφία συνεχώς παρακαλεί τον υιό της για το καλό της ανθρωπότητας, η Παναγία είναι η πιο οικεία αγία, η οποία προσιδιάζει την ανθρώπινη φύση ως σύμβολο του ανθρώπινου πόνου.

Με την ιδιότητα της κοινής θνητής μητέρας που υποφέρει το θάνατο του παιδιού της, ο λαός βιώνει το θάνατο της Παναγίας ανθρώπινα.

Η εξανθρώπιση της ιερής αυτής μορφής εκδηλώνεται με τα πάμπολλα θρησκευτικά προσκυνήματα, με πανηγυρικό χαρακτήρα, στη μνήμη της, σε ολόκληρη την επικράτεια, νησιωτική (ιδιαιτέρως) και ηπειρωτική.

Δεν υπάρχει τοποθεσία χωρίς τη δική της ξακουσμένη Παναγία, περιορίζεται έτσι η μονοτονία της ενιαίας λατρείας: Αμπελακιώτισσα, Βουνιώτισσα, Γιάτρισσα, Ελεούσα, Θαλασσινή, Καστρινή, Μολυβδοσκέπαστη, Ξεσκλαβώστρα, Παρηγορίτισσα, Πονολύτρια, Φανερωμένη, Χιλιαδού κ.ά.

Το μεγαλύτερο πανελλήνιο προσκύνημα της Θεοτόκου είναι το ιερό νησί της Τήνου, που συγκεντρώνει κάθε χρόνο πλήθος πιστών.

Αλλά και oι πλατείες των χωριών "φοράνε τα καλά τους", οι κοινότητες και οι πολιτιστικοί σύλλογοι στήνουν γλέντια για να τιμήσουν τη Μεγαλόχαρη και οι πιστοί προσεύχονται και ευχαριστούν για το "θαύμα" της Παναγίας.

Η μεγαλύτερη, κάθε καλοκαίρι, θρησκευτική γιορτή των Ελλήνων, στην "καρδιά" των διακοπών, δίνει την ευκαιρία σε όλους να βγουν στην ύπαιθρο, στα ξωκλήσια και στις εκκλησιές.
 Ημερήσια, διήμερα, ακόμη και τριήμερα πανηγύρια και εκδηλώσεις οργανώνονται σε όλη τη χώρα.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάζουμε την Μεγαλόχαρη και στο χωριό μου στην Νέα Μανωλάδα.

 
Οι φωτογραφίες είναι από το προσωπικό μου αρχείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άδεια αναδημοσίευσης:

Κάθε Αναδημοσίευση επιτρέπεται υπό τον όρο ότι θα γίνεται αναφορά προέλευσης του ληφθέντος περιεχομένου από τον παρόντα Ιστοτόπο με παραπομπή (link).